torstai 9. kesäkuuta 2022

Kohteena Albania

Aika moni ihmetteli matkakohdetta, kun kerroin, että ollaan lähdössä kaverin kanssa Albaniaan. Suurin osa kyseli, että ”mitä te sinne lähette” ja aatteli, että tämä olis tosi kurja maa matkailumielessä. Tää oli kuitenkin yks maa, missä kumpikaan ei ollu käyny ja oli jo siinä mielessä kiinnostava. Onneks ei annettu ennakkoluulojen vaivata, koska tää matka ja maa on ollu kaikin puolin hinnan ja vaivan arvonen.

Lähettiin matkaan sunnuntai-iltana Helsinki-Vantaalta Münchenin kautta Tiranaan. Lento oli vähän myöhässä, joten saatiin juosta Saksan
vaihtolennolle. Ehdittiin lopulta ihan hyvin, koska seuraavakin lento oli myöhässä myrskyn takia. Perillä Tiranassa oltiin about yhden aikaan yöllä maanantain puolella. Oltiin vuokrattu auto lentokentältä pariksi päiväksi niin jatkettiin matkaa sit sillä kohti Airbnb:tä. Tää ei oo EU-maa niin netin käyttöä on pitäny rajottaa melko paljon ja sen vuoks majotuksen löytäminen vei hieman pidemään ja päästiin nukkumaan about kolmelta aamuyöllä.

 

Pelättiin, että saadaan parkkisakko, koska ei löydetty oikeeta parkkia niin jouduttiin lähtee liikkeelle jo 7.30 seuraavana aamuna. Ekan yön unet jäi siis melko vajaiksi. Se ei kuitenkaa menoa haitannut, koska suunnattiin ekana rannalle Durresiin, jossa käytiin pari tuntia nukkumassa aurinkotuoleilla. Syötiin myös siellä rantabaarissa ja tässä vaiheessa oltiin saatu jo huomata, että paikalliset on TOSI ystävällisiä. Moni luulee meitä myös paikalliseks ja innostuvat, kun hoksaa, että meidän kanssa pääsee puhuu englanniks. Myös ne, jotka ei osaa puhua tai auttaa siinä hetkessä, soittaa jollekkin, joka selvittää asian meidän puolesta. Ihan uskomatonta huomioimista!

Durresin rannoilta jatkettiin Beratiin. Siellä oli sellanen söpö vanha kaupunki, mukulakiviä, linna ja vähän kauppoja. Juteltiin siellä yhden paikallisen tytön kanssa, joka kerto, miten monet nuoret haluaa pois Albaniasta huonon palkkatason vuoksi. Myöhemmin selvis esim, että tarjoilija tienaa about 8€ päivässä ja käsitettä loma ei tunneta. 

Ajeltiin Beratista takas Tiranaan ja tällä kertaa jätettiin auto yöks noin kilsan päähän parkkihalliin, jotta saatiin nukkua vähän pidempään. Liikenne on silleensä ihan ok, mutta joissain kohti kaistaviivojen puuttuminen hankaloittaa oman tilan hahmottamista ja sit on vaan änkäydyttävä johonki väliin. Moni myös ohittelee ihan pienissäkin koloissa, jos esim vauhti ei miellytä. Maaseudulla liikenne oli toki rauhallisempaa, mutta tiet toisaalta tosi kapeita, mutkasia ja mäkisiä. Yhdessä kohdassa jouduttiin jopa ihan vaan kääntyy takasin, kun sellanen vuoristotie muuttu isoksi sorakiveksi ja pääteltiin, että meidän vuokraama Mitsun Spacestar ei ehkä kykene siihen.

Kaikki kahvilat ja ravintolat täällä on tosi siistejä ja modernimpia, mitä aateltiin. Vessatkin on ollu tosi puhtaita ja oikeestaan missään ei oo tullu vielä sellanen tosi köyhän maan olo. Palvelu tulee usein pöytiin asti ja hinnat on edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Täällä on paljon nähtävää ja varsinkin, jos vuokraa auton, tekemistä riittää. Ollaan käyty kolmessa eri museossa ja parissa kauppakeskuksessa. Sit vaan ajeltu noita vuoristoteitä ja kateltu maisemia ja tiellä vastaan tulevia eläimiä kuten aaseja, hevosia, lehmiä ja vuohia. 

Oon reissussa pelkillä käsimatkatavaroilla ja jatkan tästä vielä Saksaan, Sloveniaan ja Kroatiaan niin hirveesti ei oo pystyny ostelee. Jotain pientä kuitenkin on tarttunu mukaan, koska shoppailu on ollu hyvä aktiviteetti sadepäiville. Ekan pari päivää paisto ja oli +35, mut sen jälkeen on tullu kuurosateita. Reetta lähtee huomenna kotiin ja minä jatkan toisen kaverin kanssa reissua, kun lennän lauantaina Saksaan hänen luokse. 

Tää on kyl ollu tosi kiva lomakohde, koska tällä maalla on kiinnostava historia ja turismi ei oo vallannu tätä vielä ollenkaan. Täällä pääsee jotenki heti osaks paikallista kultuuria ja onkin kiva, että kaupungilla saa kulkee vapaasti ilman, että joku yrittää myydä sulle kokoajan jotain. 

Seuraavaks kuulumisia sit reissun jatko-osasta! Blogin päivitys on erinäisistä syistä johtuen ollut vähän hiljaisempaa viime aikoina, mutta kerrottakoon, että olen ostanut kämpän pk-seudulta ja saanut Espoosta työpaikan elokuusta lähtien ja valmistunutkin tässä viime kuukauden aikana niin kiirettä on pitänyt. 

Terkuin Tuikku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti